O WiDS@UNSA...

WiDS Sarajevo @ University of Sarajevo kreiran je kao pokušaj stvaranja pozitivne energije, povećanja komunikacije i diskusije o modernim trendovima u svijetu tehnologije.

Nastojimo nadahnuti, educirati i podržati žene u polju nauke o podacima - bilo da rade u industriji ili kao istraživačice i edukatorice u akademskoj zajednici - na taj način pomažući im da postanu vidljivi u svom poslu, povećavajući povezanost/umrežavanje i energizirajući ih da nastave da traže mogućnosti povezane sa naukom o podacima i vještačkom inteligencijom.

Ovo je druga godina da na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) organiziramo WiDS događaj i nadamo se da će ovaj događaj postati tradicija u godinama koje dolaze.

Iako je broj žena u nauci i tehnologiji na zavidnom nivou u Bosni i Hercegovini, posebno među studentima, stvaranje nove platforme za razmjenu ideja nikako ne može biti suvišno. O tome svjedoči i zanimanje za ovaj događaj, ne samo na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, već i mnogo šire.

To ne možemo učiniti sami, pa ako nas želite podržati, posjetite stranicu Podržite nas.

Women in Data Science (WiDS) ima za cilj nadahnuti i educirati naučnike koji se bave naukom o podacima širom svijeta, bez obzira na spol, i podržati žene u praksi.

Organizatori

Elektrotehnički fakultet je glavni organizator događaja u ime Univerziteta u Sarajevu. Univerzitet u Sarajevu vodeća je visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini. To je najveći i najstariji univerzitet u zemlji, kao i najstarija institucija tercijarnog obrazovanja u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo počeci mogu se pratiti još do 1537. godine.

ETF je osnovan 1961. godine i član je Univerziteta u Sarajevu. ETF je zaposlio osoblje iz različitih područja elektrotehnike i računarstva: iz područja automatizacije i elektronike, energetike, računarstva i informatike i telekomunikacija.

ETF je javno prepoznat kao generator visokokvalitetne radne snage, visokokvalitetnog obrazovanja i izvanrednog znanja. Fakultet je uvijek težio poticanju uspjeha i modernizaciji istraživačkih procesa s posebnim naglaskom na postizanje izuzetnih rezultata.

Tim odgovoran za tekuće aktivnosti uključuju Amilu Akagić (ambasadorica WiDS-a), Lejlu Kasum, Negru Ahmetspahić i Zvonimiru Jakić.